De ce să cumpărăm local?

Home / De ce să cumpărăm local?

Acest magazin online – cu produse locale, de la mici producători locali de mâncare sau obiecte de artizanat- s-a născut din necesitatea de a scurta lanțurile alimentare sau de distribuție în general și de a promova produsele locale și sezonale.

Noi credem că…
trebuie să știi de unde vine mâncarea ta

O eticheta îți poate spune despre valorile nutriționale ale produsului, dar în cazul legumelor, fructelor, lactatelor lucrurile stau diferit. Partea bună e că poți afla mai multe – totul chiar, de la îngrasaminte la tipuri de semințe – chiar de la producători. Noi am facut primul pas și ne-am asigurat ca sub fiecare produs de pe site o sa gasesti satul și familia care a ales sa ducă mai departe o tradiție veche sau nouă.

 …făcut de mână 

Tot ce este făcut de mănă și cu migală ne pasionează. Produsele care ies din munca producătorilor mici, a meseriașilor sau a meșteșugarilor ne încântă și vrem să dăm un nou folos obiectelor pe care le descoperim în sate. 

Credem cu tărie în simțul estetic local și un design local și ne bucură de câte ori scăpăm de plastic și obiecte standardizate care nu au suflet. 

…terroir-ul da gustul

Ce este acest terroir? Este combinația locală de climă, sol, relief  ce influențeaza caracteristicile și gustul plantelor, fructelor, brânzeturilor. Telemeaua de vacă, de exemplu, are gust în functie de zona in care a pascut vaca și o telemea din lunca Dunării va fi altfel față de una din Mărginimea Sibiului.

De fapt, terroir-ul dă o parte din gust, celelalte părți venind din soi si din îndemanarea producătorului.  

mancarea nu ar trebui sa calatoreasca

Este o mare diferenta de gust, prospetime, valoare nutritionala, gust intre o leguma care a calatorit 1000 km si una care a calatorit doar 20 km si ajunge de la producator direct la voi pe masa.

Cu cât calatoreste mai puțin, cu atat este mai bine pentru consumator, pentru producator, pentru economie, pentru peisaj dar si pentru pământ.

…sezonal e (mult) mai sănătos și mai gustos

Nu e normal să avem roșii tot timpul anului, dar e normal să ne bucuram de fructele și legumele pe care ni le ofera fiecare lună a anului. Spre exemplu, martie și aprilie sunt lunile in care ne bucuram de savoarea leurdei, a untisorului, a urzicilor, a steviei (dragaveiului). Sfarsitul de iunie – inceputul de iulie este timpul rosiilor de gradina, august pentru fasole, septembrie pentru porumb si asa mai departe.

Si daca la 19 km departare o ai pe doamna Aurora care face pesto de tarhon si de leurda, e musai sa profiti de ocazie.

….trebuie sa păstrăm specificul local

Si prin specific local ne referim atat la soiurile locale de plante si legume, la felul in care sunt cultivate dar si la modalitatea de preparare a lactatelor. Urda, jintita, casul de telemea, telemeaua si branza de burduf –  toate aceste produse provin din laptele de la oi, difera insa procesul.

alegerea produselor locale înseamnă o investitie pe termen scurt, mediu și lung

Sa cumperi in mod regulat de la producatorii locali inseamna un vot de incredere pentru ei, ceea ce ii va determina sa continue sa puna rosii, legume, sa aiba grija de livada, sa faca branza proaspata si maturata. Si aceasta incredere se transforma in alte produse proaspete, disponibile si in sezonul sau anul urmator.

Investitia nu se rezuma doar la ei, la producatori, ci si la sol, care este cultivat – sau utilizat, cum sunt pasunile si fanetele – si care face parte dintr-un ecosistem. Apoi putem vorbi despre beneficiile aduse economiei locale, turismului, gastronomiei.

In fond, o lege a economiei spune ca acolo unde exista cerere (constanta), exista si oferta (constanta).

Aici, în magazinul From My Transylvania, vei găsi doar producatori din sudul Transilvaniei – pe majoritatea poti sa ii cunosti la o ediție Transilvanian Brunch sau vizitându-le direct gospodaria. Și recunoastem ca ne-am bucura ca astfel de magazine locale sa răsară în fiecare zonă a României.